تشک طبی خوب چه ویژگی هایی دارد؟

در مقاله قبلی قسمت هایی از ویژگی های یک تشک طبی خوب را بررسی کردیم.

تشک طبی مناسب و ویژگی های آن:

خواب آرام و راحت یکی از چیزهایی است که همه ما به آن احتیاج داریم و تمام سعیمان را میکنیم تا آن را فراهم کنیم. کیفیت خواب عاملی است که خود میتواند باعث بهبود سلامتی یا کاهش آن شود. عوامل مختلفی مانند در کیفیت خواب افراد نقش دارد. بی شک یکی از این عوامل داشتن تشک طبی مناسب است. در این مطلب به معرفی ویژگی های تشک طبی مناسب می پردازیم.

تشک طبی خوب چه تشکی است؟

تشک طبی یا تشک ارتوپدیک آنهایی هستند که هدف از طراحی شان مقابله با دردهای شبانه مفاصل و ستون فقرات است و ناهنجاری های ستون فقرات و مفاصل را برطرف میکند. میزان سفت بودن این تشکها به اندازه ای است که کار محافظت از ستون فقرات را به راحتی انجام میدهد.

این نوع تشک ها مناسب افرادی است که کمردرد یا درد مفاصل دارند.

تشک طبی خوب چه انواعی دارد؟

به طور کلی تشک های طبی به دو دسته تقسیم میشوند. یک نوع آن فنر دار است و نوع دیگر آن بدون فنر.

1- تشک طبی فنری:

در ساخت این تشک از فنر به کار رفته است. فنر بندی به کار رفته در آن هم میتواند از نوع فنر متصل باشد و هم از نوع فنر منفصل. هنگام خرید این تشک های فنری باید به جنس فنر، نوع فنربندی، ضخامت آن و توجه کرد.
تشک طبی فنری
2-
تشک طبی بدون فنر:

این تشکها فنر ندارند و از فوم یا اسفنج ساخته شده اند.

ویژگی های تشک طبی مناسب

شاید در بازار تشک های زیادی را مشاهده کنید که ادعا می شود طبی هستند. اما هر تشکی را نمیتوان طبی دانست. تشک طبی خوب باید یک سری ویژگی هایی داشته باشد که در ادامه به آن اشاره می کنیم. هنگام خرید تشک طبی حتما به این موارد دقت کنید:

راحت بودن تشک

در یک تشک مناسب فرد باید احساس راحتی و آرامش داشته باشد و منجر به درد کمر یا مشکلاتی در خواب نشود. بهترین آن، تشکی است که ستون فقرات فرد را همانگونه که در حالت ایستاده قرار دارد حفظ کند و هنگام دراز کشیدن باعث فشار آوردن به آن و بیشتر یا کمتر کردن انحنای طبیعی آن نشود.

در واقع تشک باید تکیه گاه مناسب و خوبی برای کل بدن از سر تا پا باشد و در طول خواب باعث درد و آسیب به بدن نشود.

متناسب بودن اندازه و ارتفاع تشک طبی و تخت

تشک طبی خوب باید هم از نظر طولی و هم از نظر عرضی دقیقا اندازه تخت شما باشد. تشک های کوچکتر ممکن است در اثر تکان خوردن جا به جا شوند و خواب راحت و آرام را از شما بگیرند. کوچک بودن تشک باعث میشود حرکات فرد هنگام خواب محدود شود و آن احساس راحتی و آزادی را هنگام خواب نداشته باشد.


متناسب بودن اندازه و ارتفاع تشک طبی و تخت
علاوه بر آن تشک باید ارتفاع مناسبی داشته باشد و بالاتر از سطح تخت باشد. همچنین تشک مناسب باید اندازه و هماهنگ با بدن شما باشد. فردی که قد بلند است باید تشک او طول مناسبی داشته باشد و از بدن او بلندتر باشد. همچنین افرادی که درشت هیکل هستند باید عرض کافی برای تشک خود در نظر بگیرند تا کل بدن آنها را پوشش دهد و در آن احساس راحتی و آرامش داشته باشند.


ارتفاع تشک با توجه به لایه های داخلی و رویه آن فرق میکند. لایه های داخلی آن میتواند از جنس موادی مانند الیاف، پنبه، موکت و باشد. هر کدام از اینها باعث ارتفاع متفاوت تشک میشود. به طور کلی هر چقدر ارتفاع آن بیشتر باشد بهتر و مناسب تر است. ارتفاع بیشتر تشک علاوه بر اینکه به کیفیت و طول عمر آن کمک میکند، جلوه زیبایی نیز به تخت شما می بخشد و سرویس خواب شما را زیباتر جلوه خواهد داد.


میزان نرمی یا سفتی متناسب


تشک طبی مناسب تشکی است که نه خیلی سفت و نه خیلی نرم باشد. در واقع میزان سفتی تشک باید به حدی باشد که ستون فقرات فرد همان حالتی که هنگام ایستادن حفظ میکند هنگام دراز کشیدن نیز داشته باشد. نکته مهم حفظ همان انحنای طبیعی ستون فقرات است.

اگر تشکی که خریداری میکنید به اندازه سفت باشد که ستون فقرات نتواند انحنای طبیعی خود را داشته باشد یا به اندازه ای نرم باشد که ستون فقرات بیش از حد دچار انحنا شود مشکلاتی مانند کمردرد در فرد ایجاد میکند.

با کیفیت و با دوام بودن

تشکی خوب است که از مواد مرغوب ساخته شده باشد و دوام خوبی نیز داشته باشد. مواد اولیه ای که در ساخت آنها به کار میرود رابطه مستقیمی با عمر مفید و کیفیت آن دارد. بیشتر تشک هایی که در بازار تولید میشوند از جنس نمد، موکت، فوم و یا اسفنج هستند. این مواد ماندگاری خوبی دارند و به راحتی آسیب نمی بینند.

اما برخی از تشک هایی که تولید میشوند با موادی مانند یونولیت ساخته می شود که اصلا کیفیت و دوام ندارند و خیلی زودتر از مدت زمانی که انتظار می رود یک تشک عمر کند و دوام بیاورد، فرسوده و غیر قابل استفاده می شود. تشک هایی که از یونولیت ساخته شده اند بیشتر از 2 یا 3 ماه دوام نمی آورند.

نوع فنر به کار رفته در تشک های فنری نیز در کیفیت آن موثر است. هنگام خرید محصول باید به ضخامت فنر، جنس آن و فریم دور تشک توجه کرد و از فروشنده درباره این جزییات به ظاهر ساده پرس و جو کرد.

مزایای تشک طبی مناسب

برطرف کردن کمردرد:

تشک طبی به دلیل اینکه سفت تر از تشک معمولی است باعث فرو رفتن قسمت میانی بدن در تشک نمیشود و شکل طبیعی ستون فقرات را تغییر نمیدهد. در صورتی که افراد در اثر استفاده از تشک نامناسب دچار تغییر شکل ستون فقرات شده باشند میتوانند با خرید تشک طبی مناسب این حالت را برطرف کنند. در نتیجه کمردرد آنها نیز برطرف میشود.


خواب راحت و استراحت کافی:

تشک طبی خوب و مناسب این امکان را به  عضلات و مفاصل شما میدهد که در حالت طبیعی و راحتی قرار بگیرند و هنگام خواب درگیر حفظ تعادل بدن و هماهنگی روی تشک نشوند. در نتیجه به جای صرف انرژی مضاعف، به استراحت بپردازند تا نیروی خود را برای فعالیت دوباره در طول روز بازیابند.

در غیر این صورت مفاصل و ماهیچه ها در طول شب همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند و به همین خاطر است که فرد هنگام بیدار شدن از خواب احساس خشکی و درد و به اصطلاح کوفتگی در بدن و ماهیچه ها میکند.
افزایش کیفیت خواب
افزایش کیفیت خواب:

تشکی که بدن را در حالت مناسب و آرامی قرار میدهد باعث خواب آرام و راحت فرد میشود. خواب آرام و راحت یکی از موارد ضروری برای حفظ کارکرد مناسب و بهینه انسان در طول روز است. پژوهشها ارتباط مثبتی بین کیفیت خواب و افزایش کارایی نشان داده اند. هر چقدر کیفیت خواب فرد بیشتر باشد فرد احساس بهتری در طول روز خواهد داشت.


افزایش سلامتی:

تشک طبی خوب هم منجر به افزایش سلامتی جسمی فرد و هم سلامت روانی فرد میشود. تشک طبی با افزایش کیفیت خواب افراد، خستگی جسمی و درد مفاصل و ماهیچه ها را برطرف میکند و به بدن اجازه تجدید قوا و کارکرد بهتر میدهد. همچنین فردی که از خواب خوب و راحتی برخوردار است سرحال و پر انرژی است و ذهن او بهتر و خلاقانه تر میتواند عمل کند.

علاوه بر آن افرادی که کیفیت خواب خوبی دارند کمتر دچار بیماری هایی مانند دیسک کمر و کمر درد، دیابت، اضافه وزن، بیماریهای قلبی عروقی و میشوند.

چگونگی تمیز کردن تشک طبی

برخی افراد فکر میکنند چون از روکش تشک یا ملحفه و روتختی استفاده میکنند دیگر نیازی به شستن و تمیز کردن تشک وجود ندارد. به همین دلیل تنها به تعویض ملحفه ها و شستن روکش اکتفا میکنند. در صورتی که چنین کاری کافی نیست. شما باید حداقل 2 بار در سال تشک طبی خود را بشویید و آن را تمیز کنید تا لک های احتمالی و پوست های مرده بدن روی آنها از بین برود.
شستن تشک طبی چند مرحله دارد. این مراحل را به ترتیب ذکر میکنیم.

شستن روکش تشک طبی:

روتختی یا روکش تشک را باید جدا از لباس های دیگر درون ماشین لباسشویی بیندازید و آن را جداگانه بشویید. برای شستن روکش تشک طبی سعی کنید تنظیمات شستن ماشین لباسشویی را در داغ ترین دمای ممکن قرار دهید. در این صورت همه میکروبها، کثیفی، حشرات ریز و لک های آن از بین خواهد رفت.

شستن سطح تشک طبی:


شستن سطح تشک طبی
خود تشک طبی را میتوانید ابتدا با جاروبرقی تمیز کنید. روی تشک و تمام درزها و گوشه های آن را به وسیله جاروبرقی از گرد و خاک و کثیفی پاک کنید. تمیز کردن درز ها و گوشه های تشک را با دقت بیشتری نسبت به روی تشک انجام دهید.

زیرا بیشتر پوست های مرده بدن و حشرات ریز در آنجا جمع میشوند. بهتر است برای تمیز کردن روی تشک از سری بزرگ جاروبرقی و برای تمیز کردن درز ها و گوشه های آن از لوله آن استفاده شود تا کار تمیز شدن تشک بهتر انجام شود.


سپس از تمیز کننده ها و مواد شوینده پارچه ای برای شستن روی تشک استفاده کنید. مواد شوینده را با کمی آب مخلوط کنید تا رقیق شود. پارچه ای نرم را به مخلوط آب و کف آغشته کنید و آن را به صورت حرکات دورانی روی تشک بکشید. بدین ترتیب تشک شما از هر گونه آلودگی و کثیفی پاک خواهد شد.


اگر لکه تشک مقاوم است و با شستشوی معمولی از بین نرفت میتوانید از اسپری های لکه بر استفاده کنید. اما نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که هرگز نباید لکه بر را مستقیما روی تشک اسپری کنید. زیرا باعث خیس شدن آن و نفوذ رطوبت به داخل تشک میشود. بهترین کار این است که لکه بر را روی یک دستمال تمیز بپاشید و دستمال آغشته به لکه بر را روی تشک بکشید.


از بین بردن بوی بد تشک طبی:
از بین بردن بوی بد تشک طبی

اگر احساس میکنید تشک شما بو گرفته است میتوانید با جوش شیرین از شر بوی بد آن خلاص شوید. پس از خشک شدن تشک، مقداری جوش شیرین را روی تمام سطح تشک بپاشید و اجازه بدهید نیم ساعت به همین حال باقی بماند. پس از نیم ساعت با جارو برقی جوش شیرین را از روی تشک پاک کنید. جوش شیرین علاوه بر رفع بوی بد تشک، آن را ضد عفونی نیز میکند.


س از اینکه تمامی مراحل شستن و تمیز کردن تشک را انجام دادید میتوانید تشک را مدتی در هوای آزاد یا زیر آفتاب قرار دهید تا هم رطوبت باقی مانده آن خشک شود و بوی نامطبوعی نگیرد و هم میکروب های آن توسط آفتاب از بین برود.

نکات مهم هنگام تمیز کردن تشک طبی

برای از بین بردن لکه های مرطوب روی تشک، هرگز نباید دستمال را روی لکه ها کشید. زیرا در این صورت لکه، بیشتر روی سطح تشک پخش میشود. بهتر است با پارچه ضرباتی روی لکه بزنید و به آن فشار وارد کنید تا از بین برود و جذب پارچه شود.
تشک هایی که از جنس فوم هستند هرگز نباید خیس شوند. بهتر است برای تشک هایی از این جنس از مقدار کمی مواد شوینده استفاده کرد و تها روکش آن را تمیز کرد نه خود فوم تشک را.


هرگز تشک خود را زیر شیر آب قرار ندهید. زیرا نمی توان تشک را باز و لایه های داخلی آن را خشک کرد. بنابراین این کار باعث پوسیدگی لایه های زیرین و زنگ زدگی فنرهای آن در نوع تشک طبی فنری می شود.


هرگز لکه گیری تشک را وقتی که به حالت افقی قرار دارد انجام ندهید. همیشه آن را به صورت عمودی قرار دهید و با کمی مواد شوینده و پارچه ای مرطوب شروع به لکه گیری آن کنید.
قبل از استفاده مجدد از تشک پس از شستشوی آن مطمئن شوید که کاملا رطوبت آن از بین رفته باشد. در این صورت ممکن است بوی رطوبت به خود بگیرد.

بهترین زمان تعویض تشک طبی

معمولا عمر یک تشک طبی خوب و مناسب بین 8 تا 10 سال. اما این به این معنی نیست که شما حتما باید پس از 10 سال استفاده نسبت به تعویض آن اقدام کنید. هر زمان که آثار ناشی از فرسودگی یا عدم کارایی آن را مشاهده کردید بهترین زمان برای تعویض تشک است.

برخی علائم فرسودگی تشک به راحتی قابل مشاهده و تشخیص است. در اینجا به چند نمونه از این علائم اشاره میکنیم. در صورت وجود چنین علائمی در اولین فرصت تشک طبی خود را تعویض کنید.


پس از بیدار شدن از خواب احساس بدن درد یا کوفتگی و یا درد در ستون فقرات داشته باشد.
تشک شما صدای غژغژ دهد.
برآمدگی ها یا فرورفتگی هایی در تشک وجود داشته باشد.
در هر جایی غیر از روی تخت خود احساس خواب بهتر و آرام تری داشته باشید.
بیش از 7 سال از عمر تشک گذشته باشد.